vad betyder kommentarer för dig?

EN KOMMENTAR, VAD HAR DEN FÖR BETYDELSE I DITT LIV?

Har du någon gång funderat över att en kommentar kan vara nyckeln till en bra sak, men även en dålig sak? Det har jag. Tänk att en kommentar kan rädda liv på människor, men om man omformulerar kommentaren på ett annat sätt, kan det skada människor för resten av livet. Till och med ta livet av människor. Det känns ganska sjukt att en kommentar kan skapa sådan stor förändring på en person.

"VEM TROR DU ATT DU ÄR?" "INGEN VILL HA DIG" "DU ÄR FUL" "LEK INTE ATT DU ÄR NÅGON" "DU FÖRTJÄNAR INTE ATT LEVA"

Hur sjukt det än låter så finns det människor som får sådana här kommentarer dagligen. Många får även värre kommentarer. En av de värsta kommentarerna man kan få är att man inte förtjänar att leva. Det gör man visst. De som blir utsatta för sådant här, det är inte de som har gjort något fel. De har inte valt att få dödshot varje dag, eller elaka kommentarer oavsett. Jag tänker inte dra alla över en kant nu, för jag vet att alla inte säger det. Men det finns människor som säger att bara för man är offentlig ska man behöva få hatkommentarer och dödshot. Det är så fel, enligt mig. och jag tror inte att det bara är jag som tycker så. Det låter så sjukt att man ska behöva få ta emot dödshot och hatkommentarer varje dag, bara för att man vill lägga upp bilder på instagram. För så fort man har någon sociala media så är man offentlig. Så fort man går ut från huset är man offentlig. Ska man då behöva stanna inne innanför huset och sitta still bara för att man inte vill få en hatkommentar från en person som inte har något annat att göra än att skriva elaka kommenterar till oskyldiga människor. Det finns även människor som skriver hat som inte mår bra inom sig, men det ska inte skada någon annan för det. Jag hoppas att ingen tar illa upp, detta är vad jag känner och tänker. Ni behöver inte tänka likadant som mig, om ni tänker något annat så är det också bra. Det är bra med olika tankar.

"DU ÄR SÅ VACKER" "DU FÖRTJÄNAR DET BÄSTA" "LIVET SKULLE VARA SÅ TRÅKIGT UTAN DIG" "DU ÄR EN FÖREBILD" "DU FÅR MÅNGA ATT MÅ BRA"

Såklart, det är inte bara de elaka kommentarerna människor får. Det finns även människor som skriver så fina kommentarer, att man inte vet vart man ska ta vägen. Det är de fina kommentarerna man ska lägga sin energi på, för det är dem som betyder mest. Tänk att en fin kommentar kan göra så mycket skillnad. En person som mår dåligt, men sen när personen får massa fina kommentarer, det kan vara nyckeln till att personen väljer att stanna kvar på jorden. Världen hade varit mycket bättre ifall den bara bestod av fina kommentarer, inga dödshot eller elaka kommentarer. Det hade varit mycket bättre om vi alla är snälla mot varandra och tar hand om varandra. Alla hade mått mycket bättre då och man behöver inte känna sig ensam eller utsatt. Det hade varit en bra värld, håller ni med?

För att förtydliga detta inlägg. Detta inlägget är inte riktat till mig, jag brukar inte få hatkommentarer, men jag vet att det är inte så för alla. Så därför är detta inlägget riktat till dig som har blivit utsatt för att få hatkommentarer och till och med dödshot. Men även ni som får fina kommenterar eller bara vill läsa det. Här under kommer nu en text till er som har blivit utsatta eller som utsätter folk.

Till dig som skriver elaka kommentarer: Jag vill att du tänker till en extra gång innan du skickar iväg den där elaka kommentaren. Du kan tänka såhär "hur hade jag mått av att få den där kommentaren", helt ärligt så tror jag att du inte hade mått så bra av att få den där kommentaren. Du kanske inte visar det utanpå, för du vill visa dig stark och att du inte tar åt dig. Men ditt hjärta säger något annat, det blir sårat för resten av ditt liv. Tänk om det skulle varit du som fått alla de där elaka kommentarerna, du hade inte mått bra av det. Så mitt tips till dig är att tänka till en extra gång som jag har sagt. Du kan vara en av orsakerna till att personen som får dessa elaka kommentarerna, tar sitt liv. Jag tror helt ärligt att det kan vara farligt ibland att vara inne på nätet. Man tror att man är anonym, men egentligen kan man spåra personen enkelt. De är som är vana vid att spåra, de är proffs på det. Det är mycket enklare att skriva hat på nätet, då behöver man inte se personen i ögonen när man skriver dem elaka kommentarerna och det är det som är farligt. Det som är viktigt att tänka på innan man skriver elaka saker på nätet "hade jag kunnat säga detta till personen i verkligheten".

Till dig som får elaka kommentarer: Kom ihåg en sak. Ifall du får elaka kommentarer eller dödshot, våga prata med någon. Det brukar kännas skönare efteråt att ha någon att prata med. Om du får en tanke på att lämna jorden av dessa kommentarer, prata med någon. Tänk vad mycket du kommer att missa och vad många du kommer att lämna, om du tar livet av dig. Det är inte något fel på dig, du har inte gjort något fel. Det är bara att du har blivit utvald av någon som kanske inte mår så bra. Men ta inte åt dig av kommentarerna. Jag vet att det är svårt att inte ta åt sig, men försök. Ifall personen skriver hatkommentarer till dig anonymt, varför ska du då ta åt dig? Personen är inte tillräckligt modig för att visa vem personen är. Men det mest viktigaste är att du pratar med någon.

Xoxo Frida

Glöm aldrig hur fina och fantastiska ni är. Ni är så värdefulla och älskade. <33

Gillar

Kommentarer