Gå till ,[object Object]

fotograferingstips

Hej fina ni! Jag hoppas ni alla har en bra söndag ♥ I detta inlägget tänkte jag tipsa om några saker som kan vara bra att tänka på när man fotograferar. Dessa tips är vad jag tycker, ni behöver inte göra dessa om ni tycker något annat, det får ni själva välja, men om ni vill får ni det. En annan sak är att jag inte är proffs på att fotografera, jag bara fotograferar för att jag älskar det. Så tipsen kanske inte är de bästa, men det är alltid något. Jag hoppas iallafall att något av dessa tipsen hjälper minst en person, då blir jag glad. Dela gärna med er om ni har några andra tips som jag inte nämnde <33

​♣ tips 1: utrustning ​♣

Vad ska du fotografera med? Jag tror att många människor förknippar fotografering med en systemkamera men man behöver självklart inte använda en systemkamera för att kunna fotografera. Det finns telefoner som är mer inriktad till att man ska kunna ta bra bilder. Speciellt om man är nybörjare och fortfarande är osäker på om man vill fortsätta med att fotografera. Då kanske det kan vara bra att börja med att ta bilder med sin mobil tills man är helt säker på att det är det man vill hålla på med. För det känns surt om man har spenderat massa pengar på en systemkamera och sen tröttnar man på att fotografera och inte använder kameran. Därför är mitt första tips att kanske börja med din mobil och sen gå över till en systemkamera om du är helt säker på vad du vill, men du själv väljer.

​♣ tips 2: hitta inspiration ​♣

Vad ska jag fotografera? Det kan ibland vara svårt att komma på vad man ska fotografera. Mitt andra tips är därför att kika runt på inspirationssidor, till exempel weheartit, pinterest och tumblr. Jag menar inte att man ska göra exakt som på bilden. Det kan vara att man hittar en bild som man tycker är fin och får inspiration från bilden och gör på sitt eget sätt. Till exempel om du har hittat en bild på weheartit som du gillar så kanske det är en person på bilden. Om du vill göra den på ditt eget sätt så kan du kanske byta ut kläderna. Om personen har en tröja på sig som är röd så kan du ha en annan färg. Det behöver inte vara exakt likadan tröja bara för att den personen hade en sån. Men självklart får du använda samma färg som är på bilden, mitt tips är att göra om bilden på ditt eget sätt.

​♣ tips 3: marknadsför bilderna ​♣

Instagram? Facebook? Blogg? Mitt tredje tips är att lägga upp bilderna du har fotograferat. För att inspirera andra men också för att om du vill satsa på att fotografera och vill fotografera andra människor är det ett bra sätt. Om du till exempel har ett instagramkonto där du lägger upp bilder på det du har fotograferat så är det större chans att människor hittar ditt konto och kanske vill bli fotograferad av dig än om du inte hade haft ett konto för dina bilder. En del kanske tycker att man lägger upp bilder bara för man vill ha uppmärksamhet och att man vill att folk ska kommentera och gilla bilderna. Men de flesta gör det för att man gillar att fotografera och man kanske vill att andra som gillar att fotografera ser bilderna. Man kan ju också göra en collab med varandra när man fotar.

​♣ tips 4: Välj bakgrund ​♣

Vart ska jag stå? Utomhus? Inomhus? Det kan ibland vara svårt att veta vart man vill fotografera. Det finns mycket att tänka på när man ska välja bakgrund. Bland annat om man vill stå ute eller inne, om det ska vara något speciellt i bakgrunden eller om man ska ha en hel färg som bakgrund, till exempel en vit vägg. Det första är att tänka på ifall du vill fotografera inne eller ute och sen vad du vill ha för bakgrund. Ifall du vill fotografera ute och det är sol så är det bra att tänka åt vilket håll du ska stå åt. Om du vill vara inne är det bra att tänka på om du till exempel vill ha en vit bakgrund eller om det ska vara något i bakgrunden. Om det till exempel är sommar så kanske du vill att man ska se att det är sommar i bilden och då kanske det är bra att vara utomhus för då ser man solen.

​♣ tips 5: ta många bilder ​♣

Blev denna bilden verkligen bra? Ett stort tips som jag tipsar om är att ta massa bilder. För om du bara tar en bild och sen kollar du på bilden och den inte blev bra så har du inget att välja mellan. Men om du tar massa bilder så finns det antagligen en eller några som är bra som du kan välja mellan. Det är bättre att ta tjugo och kanske få fem bilder som är bra än att ta en bild och inte få någon bra bild alls. Ett annat tips som tillhör att ta massa bilder är att ta bilderna i olika vinklar. Du kan till exempel ta en bild framifrån och en annan bild nerifrån, en annan bild från sidan. Alltså att du gör olika vinklar. För det blir roligare att se en bild om den inte är som alla andra bilder. De flesta bilderna är framifrån och då blir det kanske roligare om bilden är tagen nerifrån eller från sidan, variation.

​♣ tips 6: redigering ​♣

Är redigering viktigt? Egentligen är det inte så jätte viktigt, man klarar sig utan att redigera. Men sen är det roligt att experimentera med bilderna, att se hur en bild kan bli på ett annat sätt om man ljusar upp en bild. Jag brukar inte redigera bilderna mycket, jag brukar mest ljusa upp bilden och höja mättnaden (färgen) lite men inte alls mycket. Oftast brukar bilderna inte behöva redigeras mycket. Men ibland gör jag det för att jag tycker att bilden är för mörk eller om bilden ser tråkig ut. Här ovanför har jag tre bilder som är samma bild. Den första är inte redigerad någonting. Den andra bilden har jag höjt ljusstyrkan lite och även lite på mättnaden. Den tredje bilden har jag sänkt ljusstyrkan på lite och höjt mättnaden lite. Men den första och tredje ser nästan likadana ut, den sista har mer färg.

Xoxo Frida

Glöm aldrig hur fina och fantastiska ni är. Ni är så värdefulla och älskade. <33

Gillar